Dakisolatie

Maar liefst 30% warmte van uw huis gaat verloren via uw dak. Om dat te voorkomen kunt u uw dak isoleren en dat bespaart veel energie, tot wel 6000 euro in 20 jaar.

Veel huizen hebben een hellend dak en die kunnen aan de binnenkant of aan de buitenkant geïsoleerd worden. Het houten dakbeschot mag niet tussen 2 isolatielagen opgesloten worden. Aan de buitenkant isoleren heeft de voorkeur maar is wel duurder.

Een hellend dak isoleren

Het isoleren van de zoldervloer is de eerste optie. Maakt u geen gebruik van de zoldervloer? Dan volstaat isolatie met het leggen van isolatiedekens op de zoldervloer. Dit is de goedkoopste vorm van ‘dak’isolatie. Een andere mogelijkheid is isolatie aanbrengen tussen de zoldervloer en het onderliggende plafond. Dit kost iets meer werk. En er zitten zowel voordelen als nadelen aan: de zolder is goed te gebruiken maar in de winter is het erg koud en in de zomer erg warm.

De tweede optie is isolatie aan de binnenkant van het schuine dak. Het kost wel wat ruimte van de zolder, balken en planken raken uit het zicht. Rollen glas of steenwol worden tussen de balken bevestigd en vervolgens wordt het geheel afgewerkt met gipsplaten. Isoleren met kant-en-klare isolatieplaten kan ook. Om te voorkomen dat er kieren ontstaan kun je de isolatiedekens het beste iets te groot snijden. Zo past het goed tussen de balken. Voordat je de ruimte tot aan het dakschot opvult is het belangrijk dat je de grotere kieren als eerste dicht. En om te voorkomen dat vocht naar buiten kan kunt u gebruik maken van dampremmende folie tussen de isolatie en de gipsplaten. Al met al een mooi geheel voor het isoleren van een hellend dak.

Een derde optie is isolatie aan de buitenkant van de woning. Dit is de duurste optie, maar ook de meest effectieve. Het hele dak wordt ingepakt omdat de isolatieplaten op het dak een groot aaneengesloten vlak vormen. Eerst moeten alle pannen van het dak af en vervolgens worden platen aangebracht met stevige purschuim. Voordat er nieuwe panlatten op het dak aangebracht worden moet het geheel goed winddicht worden gemaakt met purschuim of tape. Want met een klein kiertje en een koude winterwind onder de isolatie wordt de isolatiewaarde teniet gedaan.

Een plat dak isoleren

Bij het isoleren van een plat dak heeft u niet veel opties. Omdat het een plat dak is, zit er standaard waterdicht materiaal aan de buitenkant. Isolatie onder het dak zorgt voor condensvorming. Een plat dak isoleren met een stevige XPS-isolatie op de bovenkant kan wel. Maar dan moet er wel nieuw dakleer aangelegd worden. U kunt ook losse isolatieplaten laten aanleggen op het bestaande dakleer, echter is dat een minder mooie oplossing.

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!